vineri, 23 decembrie 2022

artifici(RE)alitate

Constatări fără derogări

De luni, devenite între timp ani, citesc, aud, văd și compătimesc foarte mulți oameni care s-au pierdut în tinerețea lor. Au între 15 si 35 de ani, merg la petreceri și beau băuturi tari, urcă pe munte și merg la teatru, urmăresc gale de box și se plimbă cu bicicletele în parc, poate râd la film și își sărută iubita sau iubitul pe frunte când sunt ei în clipele lor de intimitate (sper, nu pe mijlocul drumului...), dar cu toate acestea, cu toate aceste clipe, cu toate aceste momente și amintiri de neuitat pe care le crează prin diferite mijloace, tuturor le lipsește ceva.

Și nu, nu e vorba de bani, că ăștia ne lipsesc tuturor, dacă e să o luăm așa, că fiecare vrem mai mult, fiecare vrem mai bine...în fine, nu mă rezum la bani, că asta ar însemna să fiu superficial (acuma nu că nu aș avea doza mea, dar nu vreau să știți voi, sîc!).

Este o lipsă generalizată de scop. De ideal și de puritate a unui ideal frumos. Nu, nu e bine să idealizezi un om, un sentiment sau o idee, astea pot duce la schisme majore în viață, între oameni și în lume în general. Vorbesc de ceva intrinsec. Pentru ei.

În jur, un fiasco total

Ne-au îndoit de la trei sferturi în toată media: război, lipsuri, joburi puține, bani deloc, prea puțini indivizi care să reprezinte încredere în orice domeniu, contradicții peste contradicții.

Pe partea cealaltă, unde citești un articol, asculți o melodie sau te uiți la o emisiune...dramă, tati, dramă ca la balamuc. Dragoste neîmplinită, toxicitate, disperare, oameni plânși, oameni care mint, oameni care sunt mințiți. Folosiți. Aruncați. Aruncați în față de niste producători, de niște compozitori, de niște regizori. Să sădească, să dezvolte și să crească o molimă. Umbra. Umbra care se depune peste suflete și minți. ”Îi lăsăm goi și apoi îi umplem cum vrem, îi umplem cum umplem sarmalele, doar că în loc de o carne gustoasă, umplem cu putregai și praf din drum.”

Feminismul toxic a ajuns la apogeu, iar femeile se complac în asta, căci simt că le avantajează. Se prezintă ” la donna perfetta” datorită frumuseții lor. Bine, sunteți frumoase... și mai ce?

Bărbații se prezintă ca șmecheri, combinatori, ”descurcăreți” și ... Și mai ce?

În societatea în care fetele se cred celebre că au 1.000 de like-uri pe Instagram și băieții cred că sunt întreținători de familie dacă au lovit speciala la ”Book of Ra” pe 10 lei mâna, responsabilitatea și constința pică în derizoriu, iar cantitatea de otravă din sânge, dependența de iluzii, devine o normalitate. Normal era și să îți permiți să îi comanzi soției tale ce să facă, în trecut, doar pentru că erai cel ce aduce banii în casă. Dar nu era chiar normal.

Metehnele vechi creează animozități noi, iar lipsa de educație a adâncit prăpastia dintre cele două sexe, acum fiecare încercând să monopolizeze la maximum, doar că în stil nou, rapid și riscant, ceea ce au fost învățați că trebuie făcut. Băieții vor să producă pentru a fi admirați, femeile vor să fie frumoase pentru a fi admirate. Toți se expun riscului, joacă totul pe o carte, riscă demnitate și își riscă viitorul pentru recompensa imediată.

2020+ - bani din crypto, bani din net, bani din piatră seacă

Se caută metode facile, să fim rapizi, să fim oportuniști, să fim ghiduși și să dăm lovitura, dar de fapt lovitura ne-o dăm nouă, cu Tesla-n ouă. Câștigul de azi, cel de mâine, cel de peste o lună și peste un an este instalarea dependenței, nevăzută, nesimțită, neluată în seamă, dragii mei domni. Doamnelor, modul în care vă expuneți va atrage privirile și admirația neconstructive ale unor indivizi care nu doresc decât să vă... mulțumească că existați. Iar în cazul în care ați preferat să prestați OnlyFans sau alte asemenea, vă anunț (desigur, subiectiv) că banii poate vor veni, dar va pleca o parte din așa numita și cântată în melodii apuse de demult: „demnitate”.

Ce vreau să spun, pe termen lung, superficialitatea asta de azi, lejeritatea și norocul...vor apune, lăsând loc pentru disperarea conștientizării lipsei de „mobil”, lipsei de afecțiune, lipsei de profunzime și lipsei de aptitudini reale. Zilele astea sunt interesante, totul se întâmplă rapid, caruselul este modern și urcarea este foarte exaltantă, dar sper să ne păzească pe toți sfânta divinitate de picajul și de întorsăturile care pot avea loc.

Și, la urma urmei...chiar contează?

Dacă astăzi suntem multumiți că am primit 10.000 de like-uri și am obținut 1.000 de euro din Tik-Tok conversând subiecte irelevante cu vreo altă vedetă de carton, un necunoscut fără un merit relevant și vreo fărâmă de expertiză într-un domeniu... ce facem mâine când internetul nu va mai fi ceea ce cunoaștem azi?

Existați pe aceste rețele pentru că vor alții și doar cu acordul lor. Existați pe internet pentru că internetul există. Eu scriu aici pentru că sunt lăsat să scriu. Dacă mâine ceva se cenzurează, am dreptul să îmi iau jucăriile și să plec, dar asta nu mă va face să fiu incomplet. Voi scrie pe foi, pe pereți, pe mașini și voi picta pe inimile celor dragi mie cele mai frumoase balade.

Dar dacă mâine internetul va fi altfel sau nu va mai fi...voi cine veți constata că sunteți, de fapt?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu