luni, 16 martie 2020

INFORMARE- FAKE NEWS (CÂND?, CUM?, DE CE?)

Dintre toate relele propagate în acest mediu online, care sunt destule, decapitări peste decapitări pe siteurile de profil (pe care nu le numesc, perverși ciudați si dubioși, căutați singuri, of cors), darkweb (pe unde băieții stabilesc prețuri corecte pentru diferite servicii mai...neconvenționale), informații trunchiate care mai au câte o legătură minimă cu realitatea (deși în ultimul timp deja un "strop de adevăr" e si așa foarte mult) a apărut mama lor. Știrea falsă.
Fake news.
Pentru ca am o plăcere vinovată (recunosc), să mă amuz de oameni prin comentarii ironice, să fiu sarcastic sau alte asemenea, sunt în destul de multe grupuri pe facebook, văd multe postări de la mulți pe subiecte nenumărate. Extrem de mulți oameni cred lucruri care nu au nici o legătură cu realitatea.

Conspirații la tavă si cum ele sună edgy ca dracu, da n-au nici o treabă cu ce-i adevărat.

Mi-aduc aminte că cele mai mișto conversații pe care le purtam cu o tipă erau alea în care puteam să îi zic verzi și uscate despre 1000 de subiecte, informații argumentate interesant, dar fără o bază reală. Stăteam într-o lumină misterioasă si povesteam lucruri aflate "din surse", lucruri care sunau destul de logic, dar argumentarea de la baza era, evident, 0.
Evident, eu unul știam că 80% din ce zic în momentele alea erau niște mizerii colosale, dar oricum gagica era cu roatele în sus cand vedea cantitatea de edgy-citate pe care o eman, deci nu mai conta oricum. Alte vremuri, erau câteva surse, știam deja exact care sunt siteurile care propagă așa ceva.

Mai nou, au apărut zeci de siteuri, zeci de știri cu același subiect, îmbrăcat în nenumărate învelișuri, menite să dezinformeze și să arunce o pâclă de neîncredere si scârbă în ceea ce privește anumite decizii, instituții guvernamentale sau persoane.

Dar cum, domnule Avram, de unde știi tu și de ce faci pe deșteptu, că poate sursa mea e de 10 ori mai veridica decât a ta!

Da, deși s-ar zice ca ăsta e un blog de mâna a 12-a pe care scrie un puștan de 20j de ani (și vă spun, dacă chiar se zice asa, oamenii ăia au dreptate) sunt vechi prin analele internetului, am citit multe și am vazut muuult mai multe, așa că sunt situații de care m-am lovit și eu.
Da, sputnik.com sună mai profi decât dilemahaterului.blogspot. Dar nu e. E o budă cât Statuia Libertății. Și mai e și sponsorizat de ruși, în caz că numele nu v-a oferit această infromație.
Pentru fiecare astfel de publicație există un număr mare de oameni în spate care au un anumit interes foarte bine delimitat. 
Divide și cucerește.
Nu vreau să sar în concluzii ca-câinele la os, dar cand vedeți știri sponsorizate de diferite state care promovează ideea de instabilitate guvernamentală și cum actualele instituții o duc de 10 ori mai prost decât prezintă media "ordinară", poate ar trebui să vă gândiți de 2 ori dacă să le credeți sau nu.

Da bine bai ăsta, ce garanție am eu că ceea ce spui tu e ceea ce trebuie și ceea ce spun ăia e fix pix? Poate și tu ești plătit de Insula Paștelui să bagi harneală în creduli...

Da, există o șansă...dar voi chiar credeți că plătește cineva o persoana care scrie, în general, de RĂU pe orice subiect? E probabil, dar vă asigur că nu e posibil.

Bine, fie, poate ești curat, totuși. În acest caz, ce ne recomanzi să urmărim si ce nu?

Să vă răspund și la asta. cunosc câteva publicații online care miros a rahat de la 3 poște. Voi posta aici numele lor, să rămână pentru posteritate, adică încă vreo 3-4 luni pănă le închid aștia și deschid altele asemenea lor cu alte nume...

yogaesoteric.net
ro.sputnik.md
trezireainteligentei.ro
eushtiu.com
kp.md
us24.ro
stiriapropo.ro
gzo.ro

...și ca acestea sunt multe altele. Vă recomand ca informația sa o preluați din surse cu potențial de credibilitate ridicat și, după aceasta, să o verificați din cel puțin alte 2 surse, pentru a putea cădea de acord asupra veridicității acesteia.

Avem și pe facebook propaganda la greu, să nu uităm.

Din nou, mare grijă prin ce grupuri vă faceți veacul. Cunosc oameni ok, oameni buni si de treabă, care deși nu au nici un interes sau vreo dorință ascunsă, dau share la tot felul de mizerii. Se întâmplă, cu răbdare si dorință, le puteți explica și lor ce greșesc.

O să las mai jos căteva linkuri utile în care se explica mai detaliat acest fenomen mult prea prezent:

În fine, cam asta aveam de trecut în caiet, pentru azi. Daca măcar 1 din cei 2 oameni care vor citi asta (adică nu eu, celălalt) va întelege ceva, măcar știu că nu a fost în zadar!

Atenție la neatenție!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu