sâmbătă, 29 octombrie 2016

Asocieri // De ce suntem superficiali?

"Ce voce buna are tipul asta, sigur e si frumos..."


Pentru inceput, astazi discutam cu prietena mea despre Ricky Martin (era o meldoie la radio, ca nu discut asa aiurea de Ricky Martin, ce dracu...) si printre altele, pe langa faptul ca i-a laudat vocea, si-a exprimat si dezamagirea asupra faptului ca este gay. Atunci mi-a picat mie nitel fisa, deci am pus intrebarea intrebarilor: "DE CE?"
"Ca era foarte frumos si imi placea foarte mult de el." -> Ei, pe langa micul mental breakdown pe care l-am resimtit (nu), mi-am dat seama de faptul ca oamenii fac asocieri intre foarte multe chestii, in special femeile. 

(A, si ca oamenii au o dubioasa placere de a resimti ceva sentiment, emotie, ceva, pentru vedete sau persoane la care nu vor ajunge niciodata...OAMENI BUNI, SUNTETI MASOCHISTI?)

Da, exemplu de trupe de cretini, fara nici un talent, dar care au "look-ul" ala de vis pentru pasarici in floarea varstei, One Direction si alti asemenea.

De ce nu apreciem talentul artistic? Trebuie sa aiba oarece imagine, sa faca cine stie ce, sa arate cumva, sa aiba barba nici prea lunga, dar nici deloc, sai ii straluceasca dintii in soare, sa poarte ochelari de soare Ray-Ban, nu Versace.
Dar vocea, faptul ca el canta bine? Deja "miezul" se pierde in detalii.
Arta ar trebui sa fie doar arta. Eventual cu un nume, semnatura celui care o produce. Fara alte detalii estetice. Credeti ca artistele astea de carton, aparute ca ciupercutele dupa ploicica au aparut datorita vocii? In nici un caz, din pacate.

De ce suntem superficiali?

Asociem. Pe de o parte, nu stim sa recunoastem ceva frumos fara sa ii asociem o mie de lucruri. Modelele sunt modele ca sunt frumoase, ca au ceva ce atrage priviri sau pur si simplu indeplinesc niste cerinte pentru ceea ce fac.
Muzicienii folosesc instrumentele ca pe o a 3-a mana(sau a 4-a, sau cate or mai fi), cantaretii...canta.
Si cam aici ar trebui sa se opreasca toate aprecierile. Strict acolo unde trebuie sa ajunga, nu sa divagheze peste tot. Haine, machiaje, masini, swag, gang-bang, smecherie la cutie.

E o situatie deja obisnuita, imaginea vinde. 
Dar din pacate, ne vinde si noua din creiere si ne lasa goi. Nu mai stim sa apreciem ceva pentru ceea ce este, ci pentru ambalajul in care se prezinta. Canta frumos, super. DAR STAI! E frumos rau! Are carbasanu de un metru! Se imbraca de la Bricostore! Si-a cumparat cel mai nou model de Lada '98! Ce cool.

Stati asa, omu' doar canta. Restul e bla bla.

Ce societate trista si de consum. O sa ma apuc sa bat babe cu ciocanu peste degete. Cu un ciocan de la Bosch. Pun pariu ca oamenii vor asocia crima cu firma, cumva, intr-un fel, mai ales daca specific ca am ales acest ciocan pentru ca are o textura speciala care innmoaie osul de baba si il face numai bun de ciocanit!
Nu e ca si cum trebuie sa intelegi doar faptul ca un cretin s-a gandit la o porcarie, trebuie sa o desfaci pe bucati.

Ce adunatura trista suntem!

2 comentarii:

  1. N-am zis ca e frumos,am zis doar ca imi place de el. Puteai intelege multe de aici. Doar pentru ca iti place de anumite persoane,care,din intamplare,sunt vedete,nu te face un om superficial. Mie intotdeauna mi-a placut Ricky Martin si inca imi place si probabil imi va placea mereu. Imaginea lui si faptu ca e gay sunt niste aspecte in plus,de care pot sa ma leg sau nu. Ricky Martin e artist consacrat,nu poti sa.l compari cu toate astea de apar pe piata mai nou. In primul rand,e barbat,apoi artist,apoi restul. E normal sa fi avut un crush pe el la un moment dat. Nu mi se pare a fi masochism sau superficialitate. Ca din cate stii,nu sunt genul care sa zica a nu domne,nu il ascult pe asta ca e urat sau mai stiu eu ce. Vocea primeaza. Si sa iti placa de o vedeta se intampla absolut tuturor,din diferite motive. Now,stop hating si apreciaza feedback'ul.

    RăspundețiȘtergere
  2. E normal sa placa ceea ce il face placut, ca artist. Adica muzica, restul sunt ambalaje si alte invelisuri. Cand auzi de el si primul lucru pe care il spui e :"Ce frumos e, pacat ca e gay." E clar ce primeaza:)).

    RăspundețiȘtergere